Sizlere bu sefer Bill Gates'in önerdiği Hint Filmi ile geldim
Toilet: Ek Prem Katha konusu; eğitim seviyesi düşük olan, küçük bir köyde yaşayan Keshav (Akshay Kumar) ve eğitimli, sözünü kimseden esirgemeyen Jaya (Bhumi Pednekar) birbirlerine aşık olurlar ve zorda olsa evlenirler. Ancak evlendiklerinin ertesi günü Jaya evde tuvalet olmadığını, kadınların bu ihtiyaçlarını karşılamak için tarlaya gittiğini öğrenir. Bu durum onu epey şaşırtır çünkü o küçüklüğünden beri tuvaleti olan bir evde yaşamaya alışkındır. Keshav'a, eve bir tuvalet yaptırmasını söyler ama Keshav'ın babası buna şiddetle karşı çıkar.
Film bol sosyal mesaj içeren bir film. Bence Hindistan'ın kanayan yarası olan bu tuvalet meselesi gayet güzel işlenmiş. Gerçekten bir ülkenin hala böyle sorunlarla uğraştığını görünce üzüldüm. Hindistan'ın çok büyük bir kesiminin kadına nasıl değer vermediğini hepimiz biliyoruz. Bu filmi izleyince çok daha iyi görmüş oluyoruz.
Akshay'ın izlediğim ilk filmi. Evet Hint filmlerine hayran olan biri olarak ilk defa Akshay'ın filmini izledim 😃 Neden bu kadar sevildiğini de anlamış oldum. Gerçekten çok çok iyi bir oyuncu. Bu filmde karakterini de çok beğendim. Eşini çok seven, onun için her şeyi yapan bir adam. Etkilendim 💛
Bhumi'nin de izlediğim ilk filmiydi bu film. Akshay'la kimyaları çok iyiydi bence. Oyunculuğu da gayet iyiydi. Oynadığı karakterinde etkisi vardır tabi onu sevmemde. Hindistanlı kadınların sesi oldu adeta. Çok Çok sevdim onu.
Şimdi çiftimizin nasıl tanıştığına geleyim
Tabi ki bir tuvalet vesilesiyle tanıştılar 😄
Ve her zamanki gibi kız ve erkek tartışırlar ama yüz yüze bakmazlar. İşte bu her filmde görmeye alışık olduğumuz ilk görüşte aşk klişesiyle devam etti sahne. Hani şu çocuk kızı ilk kez görür ve bakakalır. Birden ağır çekime geçilir kızın saçlar uçuşurken kız çocuğa söylenmeye devam eder. Canlandı mı gözünüzde o sahneler ?
Akshay çok tatlıydı bu sahnede 😀
Keshav ilk görüşte aşık oldu ama kızımız hiçte oralı olmadı. Koşturdu bir güzel peşinden. Sürekli arlarında ki farkı çarptı yüzüne Keshav'ın.
E adamında tak etti canına tabii..
Alkış alkış alkış 👏
En sevdiğim sahnelerden biriydi.
Keshav'ın bu sözleri üzerine Jaya tek kelime edemedi tabi. Her gün Keshav'ı düşünmeye başladı. Azıcık pişman da oldu.
Neyse efendim daha sonra Jaya, Keshav'ın yanına gitti konuştular, anlaştılar. Çokta tatlı bir çift oldular.
Biraz zor olsa da çiftimiz erdi muradına ❤
Düğünün ertesi sabahı daha hava aydınlanmadan köyün kadınları Jaya'ların camının önünde toplanıp Jaya'yı çağırırlar. Jaya kalkıp camı açtığında ona tuvaletlerini yapmak için tarlaya gittiklerini ve onunda gelmesini söylerler. Tabi doğal olarak Jaya baya şaşırır. Keshav'ı uyandırıp neden evde tuvalet olmadığını söylemediğini sordu ama Keshav'da Jaya'nın bu tepkisine şaşırdı. Çünü onlar yıllardır dışarıda karşılıyolarlar bu ihtiyaçlarını.
Jaya, eve tuvalet yapılmasını ister. Keshav tuvalet için babasından izin ister ama babası şiddetle karşı çıkar. (Tuvalet denince adamın gözler faltaşı gibi açılıyordu)
Jaya, eğer tuvalet yapılmazsa evi terk edeceğini söyleyince Keshav babası ile eşi arasında kaldı. (Kıyamam ya 😡)
Burası cidden komikti 😀
Keshav eşi için bazı geçici (onun deyimiyle şipşak) çözümler düşünmeye başladı.
Bir gün köylerinde yaşlı, hasta bir kadın vardı. Onun evinde tuvalet olduğunu öğrenince hemen Jaya'yı alıp bir bahane bulup kadının evine gittiler. Daha sonra da her gün belirli saatte köylerinden geçen trene gidip orada giderdi ihtiyacını. Ama Jaya artık sıkılmıştı ve kalıcı bir çözüm bulmasını yani babasını ikna etmesini istedi Keshav'dan.
Çaresiz kalan Keshav'ın aklına bir fikir geldi..
Keshav, köylerine çekim yapmak için gelen set görevlilerinin seyyar tuvaletlerini çaldı ve polis bunu yakalayıp hapse attı.
Babasının karakolda söylediği bu sözler beni baya şok etti. Gerçi filmin her sahnesi şok ediciydi..
Adam inancı gereği eve tuvalet yaptırmıyor. Köyün hepsi aynı dine inanıyor yani hepsi bu şekilde düşünüyorlar. Ve hem inanç olarak hem de gelenek olarak evlerine tuvalet yaptırmıyorlar. Kimsenin inancını küçümsemem. Her dine saygı duyarım ama bu konuda maalesef saygı duymayacağım.
Bu gerçekten hala Hindistan'da yaşanan bir olay. Erkekler evleri dışında, her yere tuvaletlerini yapıyorlar. Afedersiniz sokağın her köşesinde giderebiliyorlar ihtiyaçlarını. Kadınlar ise toplu halde sabah hava aydınlanmadan ve akşam hava kararınca evlerine baya uzak olan tarlalara gidiyorlar ve ihtiyaçlarını orada görüyorlar. Tabi yine afedersiniz bazı şerefsizlerde bunu fırsat olarak görüp kadınları gözetliyorlar. Bunu köydeki herkes biliyor ve yine de adamlar(!) eşlerini, kızlarını tarlaya yolluyorlar. Evde tuvalet olması günah ama eşlerini, kızlarını tarlalara yollamak günah değil.. Buna asla saygı falan duymuyorum. Bunlar hem filmde olan hem de gerçekten yaşanan olaylar. Filmi izledikten sonra biraz araştırma yaptım. Yazımın sonlarına doğru öğrendiğim ve beni şoklardan şoka sokan bir kaç şeyi yazacağım.
Karakolda Keshav'ın babasıyla olan bir diyaloğu vardı ayakta alkışlanır..
Çevirmene katılıyorum gerçekten HELAL
Jaya eve tuvalet yapılmadığı için kocasını boşayacağını söyleyince bütün köylü tepki gösterdi. (Kadınlar bile!) Çünkü yıllardır köyde kimse boşanmamış. Zaten kadınların boşanmayı düşünmeleri gibi bir durum olamaz imkansız. Öyle bir hak verilmiyor onlara. Gerçi kadınların çoğu Jaya eve tuvalet yapılmasını istiyor diye de onu tuhaf karşılamıştı. Her şeye rağmen kadınlar asla evde tuvalet olmasını istemediler, desteklemediler Jaya'yı çünkü inançlarına ters...
Tabi Jaya durur mu verdi hepsine ağızlarının payını...
Bu replikte de bahsettiği toplanıp 'çiş gezisine' gidiyorlar.
Sessiz kalmaları yetmiyor birde Jaya'nın isteğini saçma buluyorlar.
Burada bahsettiği ise; kadınlar tarladayken bazı pislikler motorlarla yanlarına kadar gidip farları kadınlara tutup onları gözetliyorlar ve kadınların yaptığı tek şey yüzlerini kapatmak.
Son cümle ne kadar doğru..
Filmin başından beri Keshav'ın eşine ayrı bir eve çıkmalarını teklif etmesini bekledim. Ve şükür etti ve işte Jaya'nın cevabı
Karar sizin...
Toilet: Ek Prem Katha yorum
Film gerçekten çok güzel mesajlar verdi. Her repliği paylaşmak isterdim çok daha güzel sahneler vardı ama siz izlersiniz artık 😀 Filmde çok komik sahnelerde vardı yani izlerken sıkılmazsınız. Eğlenerek izleyebileceğiniz güzel bir film.
Evet geleyim bu konu hakkında yaptığım araştırmaya. İlk önce yapılan korkunç yorumlardan bahsetmek istiyorum. Ülkemizde ve dünyada Hindistan denince akla pis ülke olduğu gelir. Hindistan'ı duyunca 'ıııyy, ööğğ' gibi bir çok tepkiyle karşılaştım. Bazılarının Hindistan hakkında hiçbir şey bilmediği o kadar belli ki.. Ne belgesel izlemiş ne de bir araştırma yapmış gelmiş yorumlarda vermiş veriştirmiş. Kötülemişte kötülemiş. Tamam temiz olduğunu savunmuyorum ancak cahil insanların yorumları, Hindistan'da yaşayan insanlar için seçtikleri, düşünceleri gibi kirli cümleleri çıldırttı beni.
Neyse bu konu hakkında okuduğum BBC tarafından yapılan iki haber var çok kısa onlardan da bahsedeyim. Bir tanesi filmde de bahsedilen 2014 yılında Uttar Pradeş eyaletindeki Katra Sahadatganj köyünde iki kız kuzen, tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için tarlaya gitmişler ve insanlar kızları ağaca asılı bir şekilde bulmuşlar. Haberde detay yoktu. Henüz cinayetin sebebinin bilinmediği yazıyordu. Bu olay üzerine bir yardım kuruluşu köye 108 tane umumi tuvalet bağışlamış.
İsterlerse bin tane bağışlasınlar, insanların zihniyeti değişmediği sürece bu tür olaylar yaşanmaya devam eder.
Okuduğum bir diğer haberde 2015 yılında yapılmış. Gucarat eyaletindeki Ahmedabad kentindeki yetkililer umumi tuvaletleri kullanan çocuklara para vereceklerini duyurmuş. Ancak buna rağmen çoğu kişi bu tuvaletleri kullanmayıp yine sokakları, tarlaları tercih ediyorlarmış.
Gucarat Hıfzısıhha Geliştirme Örgütü'nden Anil Prajapati "Umumi tuvaletler de inşa ettik ama hala kullanmıyorlar. Bazıları tuvaletlerde cadıların olduğuna, çocuklarının kaçırılacağına inanıyor. Bu insanlar küçük köylerden geliyor. Dolayısıyla tuvalet alışkanlıkları yok" diyor. Bu beni en çok şaşırtan yazı oldu. Gerçekten böyle düşünmelerine inanamadım.
Filmde ki bir sahnede de bahsedildiği gibi "Bu ülkede değiştirilmesi en zor şey gelenekler."
Bu konu hakkında sayfalarca yazardım ancak sizleri sıkmak istemiyorum. En iyisi mi siz filmi izleyin. Demek istediğim, diyemediğim ne varsa anlayacaksınız zaten.
İzleyecek olanlara şimdiden iyi seyirler 💛
Not: Gifler Tumblr'dan alıntı.
Akshay son zamanlarda hep böyle güzel sosyal mesajlar içeren filmlerde oynuyor ^^ Bu filmi de izlemeye başlamıştım ama yarım kaldı sonra unutmuş gitmişim , hatırladım iyi oldu ^^ çok garip neden tuvalette cadı olduğuna inanıyorlar acaba :(
YanıtlaSilKusura bakmayın yorumunuzu daha yeni görüyorum. Öyleyse Akshay in filmlerini izlemeye başlayayım :)
SilKesinlikle sonuna kadar izlemelisiniz çok iyi bir filmdi :) gerçekten o cadı inancı baya garip.. yani milyonlarca insan tuvaletleri kullanıyo onlara bi şey olmuyo da bize mı olucak diye hic mi düşünmüyolar acaba.. inşallah en kısa süre de bu sorunu aşarlar..
filmi daha yeni bitirdim. filmin sonunda gerçek hayattan iki kişinin fotosu veriliyor. acaba gerçek bir olaydan mı esinlenmiş?
YanıtlaSilEvet film gercek bir hikayeden esinlenilmiş.
Sil