29 Ocak 2021

The White Tiger / Hint Filmi / 2021

The White Tiger

"Hindistan'da iki kast vardır. Koca göbekliler ve ufak göbekliler."

2021'in ilk yazısı Netflix'in yeni çıkmış tazecik Hint fimi The White Tiger olsun istedim 😍

The White Tiger konusu; Köyde yaşayan ve oradan kurtulmak isteyen Balram zengin bir ailenin yanında şoför olarak işe başlar ve fakirlikten kurtulmak için aklını kullanır.

The White Tiger

Balram Halwai (Adarsh Gourav), geri kalmış bir köyde yaşayan ancak bir gün bu köyden kurtulacağına inanan bunun için çabalayan bir gençtir. 

Balram küçük bir çocukken sınıfına müfettiş gibi biri gelir ve sınıftakilere sorular sorar ancak doğru cevabı sadece Balram verir ve müfettiş ondaki ışığı görür. Onu iyi bir eğitim alması için Delhi'ye burslu olarak göndermek ister.

The White TigerThe White Tiger

Ancak ailesinin maddi durumu çok kötü olduğu için onu okuldan alıp bir işe sokarlar. Ve böylece eğitim hayatı biter. 

Artık genç bir adam olduğunda çalıştığı yere gelen müşterilerin konuşmalarına kulak kabartır. Köyün dışında bir iş fırsatı var mı yok mu diye öğrenmek ister. Ve bir gün yine kendi köylerinden çıkan ve çok zengin olan köy halkının toprak ağası diye hitap ettiği adamın en küçük oğluna şoför arandığını öğrenir ve o adamın şoförü olmayı kafasına koyar.

Bu bahsettiğim zengin ailede bu köyde yaşayan insanları sömürüyorlar. İnsanlar zaten çok az para kazanıyor onları da bunlar gelip ellerinden alıyor.

The White Tiger

İşte zengin adamın oğlu Ashok (Raj Kumar Rao ve eşi Pinky (Priyanka Chopra).

Ashok eğitim için gittiği Amerika'dan eşiyle beraber döner ve kendine bir şoför arar.

Balram'da fırsat bu fırsat der ve Ashok'un şoförü olmaya karar verir ancak bir sorun vardır. Balram'ın ehliyeti yoktur. 

Büyük annesinden zar zor ehliyet için para alır ve gidip ehliyetini alır. Sonra tabii ki hemen soluğu Ashok'ların evinde alır. Ashok ve babasına kendini tanıtır. Onların köyünden olduğunu, şoför olarak çalışmak istediğini vs söyler ve bir deneme sürüşünden sonra işe alınır. 

Ashok'un babası insanları dinlerine göre ayıran, zengin-fakir diye ayıran bir insan. Özellikle de Müslümanlardan nefret eden biri. Mesela Balram'ın dışında bir şoförleri daha var adam Müslüman uzun yıllardır da Ashok'un babasının yanında çalışmasına rağmen Müslüman olduğunu gizler. Çünkü babası duysa hemen kovar adamı. Ancak adamın Müslüman olduğunu bilen tek kişi ise Balram. Bu konuya birazdan değineceğim.

Meselaaa deneme sürüşünde Balram'a ilk sorduğu sorulardan biri "Hangi kasttansın?

The White TigerThe White Tiger

The White Tiger

Şöyle bir durumda var. Yukarıda bahsettiğim Balram'la çalışan şoför 1. şoför Balram ise 2.şoför olarak anılıyor. Şoförler arasında bile böyle bir ayrım yapılıyor. Balram oraya buraya koşturulur temizlik yaptırılır, halı falan yıkatılır ama 1.şoför bunları yapmaz. Bu durum Balram'ı baya kızdırıyor tabii. 

Balram bu 1.şoförde bir takım gariplikler sezer. Bu adam ne işler çeviriyor diye merak edip bir sabah adamı takip eder. Adamın camiye girdiğini görür ve adamın Müslüman olduğunu anlar. Bunu kullanmak için doğru zamanı bekler.
Bir gün Ashok'un iş için birkaç günlüğüne Delhi'ye gitmesi gerekir ve normalde onu götürecek olan kişi 1.şofördür. Bunu duyan Balram hemen adamı Müslüman olduğunu patronuna söylemekle tehdit eder ve adamın istifa etmesine sebep olur.

Bu kurnazlığı sayesinde Ashok ve eşi Pinky'i Delhi'ye Balram götürür.
Balram için çoğunlukla işler yolunda gider. Ashok'la ve Pinky'le iyi anlaşır. Pinky Balram'ı gerçekten sever. Ona hep iyi davranır. Ashok ise biraz dengesiz. Mesela bir ara bana efendim deme bana isimle seslen biz aileyiz falan dese de bir iki dakika sonra ona aşağılayıcı sözler söyler.
Ashok, Balram'a azıcık bile iyi davransa mesela çok basit bir örnek Balram'ın omzuna dokunsa Balram ona çok daha fazla hizmet etmek ister onu mutlu etmek ister ama kötü davranışları arttığında da Balram'da farklı, kötü düşüncelere dalar. 

 Bir gece Pinky'nin doğum günü olması sebebiyle Ashok'la baya eğlenirler sarhoş falan olurlar. Ve Pinky arabayı kendisi sürmek ister. Balram itiraz etse de bir işe yaramaz. Pinky birden karşısına çıkan küçük çocuğu görmez ve çocuğun ölümüne sebep olur. 
İşte asıl olaylar bundan sonra başlar.

Burdan sonrası spoiler ! :)

Kazadan hemen sonra olay yerini terk ederler. Bir gören var mı yok mu bilmezler. Ashok bu durumu babasına ve abisine anlatır onlarda kendilerince bir çözüm yolu bulurlar. Suçu Balram'a atmak gibi.
Babası ve abisi Balram'ı yanlarına çağırıp ona bir kağıt imzalatırlar. 
Eğer ortaya bir görgü tanığı vs çıkarsa arabayı onun kullandığına dair bir yazıdır bu. 
Balram hiç itiraz etmeden bunu imzalar. Daha sonra kullanıldığı için, böyle bir muamele gördüğü için kendi kendine çok kızar. En azından karşılığında bir şey isteseydim diye pişman olsa da artık çok geçtir. 
Balram'ı çıldırtan en büyük olay budur. Ve Balram artık yavaş yavaş değişir. 
Pinky, Ashok'la yaşadığı bir tartışmadan sonra evi, hatta ülkeyi terk eder. Ashok yıkılır, gece gündüz içki içip sarhoş olur. Balram'da bunu fırsat bilip patronuyla daha çok yakınlaşır. Ona destek olur. Ama içten içe hala ona kızgındır. İntikamını almak için fırsat kollar. 
Balram'ı kızdıran en büyük olay demiştim dimi çok pardon! Asıl Ashok'un onu kovup yerine başkasını alacağını öğrenmesiyle çıldırır. İşte şimdi Balram değişir ve kendince planlar yapar.
Balram bir gün Ashok'un birine yüklü bir miktarda para vereceğini öğrenir ve işte bu der.
O paranın verileceği gün Ashok'u öldürüp parayı da alıp kaçmayı planlar. Ve tam da planladığı gibi olur. 
Balram işlediği cinayetten sonra bir süre kendine gelemez birkaç hafta sonra ise bambaşka birine dönüşmek için yola koyulur. Elinde yüklü miktarda para var ancak nereden başlasa ne yapsa bilemez. 
Ashok Balram'a, Bangalore'deki iş imkanlarından, orada güzel işler yapacağından bahsetmişti. Balram'da bunu hatırlayınca soluğu Bangalore'de alır. Aklında bir şeyler vardır ancak bir sürüde rakibi olduğu için onlarla nasıl baş edeceğini bilemez ve yine aklına Ashok gelir.

The White Tiger

Ve cevabı bulur. Polise rüşvet vermek..

The White Tiger

Polise verdiği rüşvet sayesinde arkasını sağlama almış olur. Artık her istediğini rahatlıkla yapabilir.

Polisin yanına gittiğinde panoda kendi fotoğrafını görür. Cinayetten aranıyor diye asmışlar panoya.
Bu konuyla alakalı benim kafamı karıştıran birkaç şey var. Şimdi Ashok'un ailesi eli kolu uzun insanlar. Yani bu işi sadece polise bırakacak insanlar da değiller. Onlarda ne yapar ne eder Balram'ın peşine bir sürü adam takıp onu ararlar diye düşünmüştüm. Ne bileyim Balram'ı bulmak zor olmazdı sanki onlar için. 

Neyse işte bizim Balram köyünden kurtulup türlü kurnazlıklardan sonra artık istediği hayatı yaşamaya başlar. 

The White Tiger

Bir iş kurar.

The White Tiger
Beyaz Kaplan Şoförleri!

Kendi yaşadıklarını çalışanlarına yaşatmaz. Onların hakkını yemez, haklarını korur, savunur. 
Örneğin bir çalışanı birine çarpar ve o kişinin ölümüne sebep olur. Balram gidip suç çalışanımın değil benim suçum der. Bu durumdan kaçmaz aksine yüzleşir. Kazazedenin ailesiyle konuşur onlara maddi manevi yardımda bulunur. 
Yine çalışanlarının dini inançlarına saygı duyar. Ayrımcılık yapmaz. 

Filmde kast sisteminin adaletsizliğini, zengin-fakir ayrımını, rüşvetleri, yolsuzlukları güzel bir şekilde işlemişler. 

Biraz şey gibi ne ekersen onu biçersin. Ashok ve babası Balram'a daha iyi davransalardı hatta iyi bile değil ona insan gibi davransalardı, küçük görmeselerdi Balram onlara çok daha fazla iyilikle karşılık verirdi. Tabii ki Balram'ın yaptığı şey çok çok yanlış. Birini öldürmesi asla kabul edilebilir bir şey değil. 
Sonunda başarılı olması ve iyi bir patron olması onu iyi bir insan mı yaptı ya da bu başarıya giden yolda yaptıkları doğru muydu asla değildi. 

Aa unutmadan o artık Balram değil..

The White Tiger

The White Tiger yorum

Film güzeldi. Aslında bu film bir romandan uyarlamaymış ve romanı okuyanlar filmi bazı yönlerden eksik görmüşler. Ben okumadım ama filmi çok beğendim. 
Özellikle Balram karakteriyle izlediğimiz Adarsh Gourav efsaneydi. Film zaten Balram'ın hikayesi. Baştan sona inanılmaz güzel bir oyunculuk sergiledi. Ben filmi, kadroda Priyanka ve Raj Kumar var diye izlemeye başlamıştım. Ama onlar karakterleri gereği biraz arka planda kalmışlardı. Yine de onlarda her zamanki gibi çok iyilerdi 😍

Bu uzun yazımı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim 🙈😊
Filmi izleyecek olanlara da şimdiden iyi seyirler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder